Eerste hulp bij brand

Blusdeken

Een blusdeken is een onbrandbare deken opgevouwen in een koker. In geval van brand trek je de blusdeken aan de twee uiteinden hieruit. Vervolgens leg je de deken op de brand waardoor deze van zuurstof afgesloten raakt en dooft.

🛒 Blusdeken

Met een blusdeken voorkom je erger bij beginnende kleine brandjes in de bedrijfswagen of op de werkvloer. Maar ook bij asbak- of prullenbak-brand of als kleding van een persoon vlam heeft gevat.

Gebruik blusdeken

Je legt de blusdeken over de brandhaard waardoor je deze van de zuurstof uit de lucht afsluit. Zonder zuurstof is er geen vuur mogelijk. Zo zal het vuur doven. Daarom is het belangrijk een goede blusdeken van voldoende afmetingen te gebruiken. Dan zal je het vuur goed van de lucht kunnen afsluiten. Ook is het van belang de deken op een snel bereikbare plek en goed zichtbaar op te hangen. Het hoort thuis bij een volledige bedrijfswageninrichting.


Hoe ontstaat brand in de bedrijfsauto?

Voordat een brand in de bedrijfswagen kan ontstaan moet er aan drie voorwaarden voldaan worden:

 1. Brandbaar materiaal moet aanwezig zijn. Hierbij kun je denken aan hout, olie, synthetische kleding, verpakkingsmateriaal en/of verf.
 2. De juiste ontstekingstemperatuur moet ontstaan. Dit kan gebeuren door:
  • Wrijving bijvoorbeeld als je iets aan het boren of slijpen bent.
  • b. Kortsluiting bijvoorbeeld wanneer bedrading slecht geïsoleerd of niet voldoende gezekerd is. (verwijzing naar pagina Elektrische bedrading zodra die geplaatst is)
  • c. Interne oververhitting van apparatuur zoals acculaders of telefoonladers. Ook laptops kunnen hierdoor spontaan vlam vatten.
  • d. Werken met vuur of roken.
 3. Zuurstof

Waarom brand bestrijden met blusdeken?

De blusdeken of branddeken bestaat uit materiaal dat zelf slecht brandt, vaak glasvezel. Dus het is zelf geen brandbaar materiaal en voldoet daarmee niet aan voorwaarde 1 voor brand. Hierdoor kun je het lang genoeg over een brandhaard laten liggen zodat deze langdurig afgesloten wordt van zuurstof. Voorwaarde 3 voor brand wordt zodoende weggenomen. Zo zorg je er voor dat de vlammen verstikken en je erger voorkomt. Het is dus een noodzakelijk product bij de inrichting van de bedrijfswagen omdat er vonken bij het werk kunnen ontstaan bijvoorbeeld.


Wat te doen bij brand?

Mocht er brand ontstaan in de bedrijfsauto dan handel je als volgt:

 1. Met een ruk trek je aan de twee zwarte hangende banden van de rode hardbox of wandcassette.
 2. Pak de deken bij de hoeken. Sla vervolgens de bovenrand van de blusdeken één keer om je handen. Zo bescherm je deze tegen verbranding. Blijf achter de deken als je de brand benadert.
 3. Je legt de branddeken gecontroleerd over de brandhaard. Voorkom snelle bewegingen die een windvlaag produceren die het vuur aanwakkeren. Vervolgens volledig afdekken zodat er geen kieren zijn waardoor nog zuurstof bij het vuur kan komen.
 4. Laat de blusdeken liggen tot het vuur gedoofd én de hitte verdwenen is. Bij een vloeistof- of oliebrand reken je hiervoor een kwartier à half uur. Als namelijk de temperatuur van de vloeistof of olie nog te hoog is, kan zelfontbranding plaatsvinden. Dit als er dus te vroeg zuurstof bijkomt doordat de deken te snel weggenomen wordt.
 5. Na gebruik altijd de blusdeken vervangen.Bij vlam vatten van kleding bij een persoon laat je tijdens het inwikkelen het hoofd vrij en wikkel je van boven naar beneden. De hitte van de vlammen vermindert direct waardoor verdere verbranding voorkomen wordt. Na het inwikkelen wrijf je van boven naar beneden de zuurstof weg. Als de vlammen gedoofd zijn de brandplekken koelen met water voor minimaal 10 minuten. Koel liefst een half uur tot een uur lang.
Bij brand trek je bij de blusdeken aan de twee zwarte linten om de deken uit de cassette te trekken
Hier zie je de blusdeken als deze uit de cassette is getrokken> De gebruiksaanwijzing zit er ingevouwen. gebruiksaanwijzing naast PVC wandcassette

Montage blusdeken

De montage is heel eenvoudig. Zoek een geschikte bereikbare plek in de bedrijfsauto waar ruimte is om de deken onderuit de verpakking te trekken in geval van nood. Monteer een schroef aan de wand op de juiste plaats. Daarna schuif je het oogje over het kopje van de schroef en trek je de rode box (het omhulsel van de blusdeken) naar beneden zodat deze vast zit.

Aan de achterkant van de cassette waar de blusdeken in zit zie je in het midden het oog dat je aan een schroef kunt hangen.

Eisen voor een blusdeken

De Europese norm voor blusdekens is EN 1869. Als het goed is, zie je dit ook duidelijk vermeld staan op het rode omhulsel. Je ziet vaak voor de letters EN nog een aantal letters staan. Zo staat bijvoorbeeld NEN voor Nederland, DIN voor Duitsland en BS voor de Brits Europese versie.

 

In deze norm is de vorm verwerkt (vierkant of rechthoekig), het formaat (minimaal 90 cm en maximaal 180cm lang), het gewicht (maximaal 4,5 kilo) , de vouwwijze (binnen 4 seconden bruikbaar) en de beschrifting (duidelijke stapsgewijze aanwijzingen).

Voor welke brand minder geschikt?

Blusdekens of branddekens zijn minder geschikt voor:

 • Grotere of meer uitgebreide brandhaarden. Kijk of de blusdeken de gehele vuurhaard makkelijk kan bedekken.
 • Bij gebruik van een goedkope variant gelden beperkingen. In dit geval is de branddeken niet geschikt voor vloeistof- of oliebranden zoals vlam in de pan. De deken is niet geschikt als je één van onderstaande vermeldingen ziet:
  • Conform to
  • According to
  • Apply to

 

Just in Case past alleen de kwalitatief hoogwaardiger en daardoor breed inzetbare blusdeken toe voor uw bedrijfswageninrichting.


Hoe lang is een blusdeken houdbaar?

Deze vraag kregen we onlangs van een klant en was aanleiding dit blog te schrijven. Bij brandblussers staat duidelijk een houdbaarheidsdatum aangegeven en ze moeten regelmatig gekeurd worden. Op de blusdeken staat geen houdbaarheidsdatum gedrukt. Deze blijft houdbaar tot na het eerste gebruik. Daarna moet je deze vervangen. Controleer jaarlijks of de blusdeken nog ongebruikt en daarmee veilig is.

 

Asbest

Blusdekens van voor 1992 kun je beter direct vervangen. Deze dekens bevatten de slecht brandbare stof asbest die kankerverwekkend kan zijn bij gebruik.

Welk type blusdeken kies ik?

Als je jouw bedrijfswageninrichting zelf wilt samenstellen is het goed het volgende te weten. Er zijn vierkante en rechthoekige blusdekens. De meeste gebruikelijk afmetingen zijn vierkant 1,00 m, 1.20 m en 1.80 m en rechthoekig 1.20 bij 1.80 m. De kleinere afmetingen zijn handzamer in gebruik en iets goedkoper maar met de grotere afmetingen kun je relatief grotere brandhaarden afdekken.

 

Kies bij je bedrijfsbus inrichting het passende formaat blusdeken. Dat is wat past bij wat je verwacht tegen te komen tijdens het werk. Heb je hier zelf nog geen verwachtingen bij dan kan Just in Case adviseren.