Aangename temperatuur aan boord

Verwarming

Werk je in de winter ook in je laadruimte of heb je lading die gevoelig is voor lage temperaturen? Dan is prettig om een kachel in de laadruimte te hebben om de ruimte te verwarmen. Je kunt denken aan een elektrische kachel of een standkachel.

Kachels

Verwarmen vraagt vaak langdurig veel vermogen. Hiervoor is het 12 Volt boordnet niet geschikt. Bijvoorbeeld: Een 1000 Watt kachel trekt via de omvormer al 100 Ampère. Op jouw startaccu is dat 15 minuten. Dit betekent dat aangesloten op de startaccu je na een kwartier verwarmen je auto niet meer kunt starten.


Verwarming brandstof auto

Bij een brandstof voertuig is een kachel op diesel een goede oplossing. Een standkachel die we aansluiten op het boordbrandstofsysteem. Het mooie hiervan is dat je niet apart een brandstofsoort voor je kachel hoeft te regelen. De brandstof uit je auto is voorhanden en ook nog eens goedkoper dan een speciale lang bewaarbare brandvloeistof.

Een tweede optie is een elektrische kachel. Standaard sluit je deze aan op walstroom. Een enkele keer plaatsen we extra accuvermogen in het voertuig. Hierdoor wordt elektrisch verwarmen via een omvormer haalbaar. Zo heb je ook in het buitengebied de mogelijkheid de laadruimte elektrisch te verwarmen.

Verwarming elektrische auto

Via walstroom

Bij een elektrische auto heb je een enorme accu aan boord. Deze mag niet gebruikt worden voor de extra verwarming. Dus een extra elektrische kachel sluit je in principe aan op walstroom. Deze kachel kun je alleen inzetten als je de stekker in kan pluggen.

Via extra accu

Wil je een elektrische kachel zonder walstroom in je E-voertuig dan moet je dus naast je ruime voertuigaccupakket extra accuvermogen plaatsen. Dan kun je via de toegevoegde omvormer bijvoorbeeld een 1000 Watt kachel laten branden.

Stel je plaatst 250 Ampère-uur aan Lithium-accu’s dan kun je deze kachel 2 uur continue laten branden op vol vermogen. Dit zal voldoende zijn want je laadruimte is klein en snel opgewarmd. Dus de kachel zal tussendoor afslaan.