Anti-dreunplaat als je herrie haat

Geluidsisolatie

Als geluidsisolatie brengen we anti-dreunplaat aan achter de betimmering van de auto.
De aangebrachte plaat dempt lawaai waardoor het rijplezier toeneemt en vermoeidheid minder snel toeslaat. We leggen hier uit hoe lawaai in de bedrijfsauto ontstaat en waar je bij anti-dreunplaat op moet letten.

Waardoor lawaai in de auto ontstaat

De vlakke plaat in de normale bestelbus gaat resoneren als de auto rijdt. Deze resonantie levert een laag dreunend geluid op. Dat geeft tijdens het rijden lawaai. Als er veel oppervlak van vlakke plaat is, levert dat ook veel lawaai op. In de bedrijfsbussen vindt je een aanzienlijke hoeveelheid vlakke plaat, namelijk aan de wand, de deuren en het plafond.

Naast wanden, deuren en plafonds die dreunen, geldt dit zeker ook voor de bodem. Met name de wielkasten produceren extra lawaai. Dit hoor je vooral goed tijdens het rijden in de regen. Rijd je jouw bedrijfswagen zonder tussenschot dan weet je wat dit betekent:

Vermoeidheid

De geluidsdruk wordt ervaren als een gedreun en dan met name in de lage frequenties. Het zijn deze lage frequenties die maken dat het geluid zo vermoeiend is. Het gevolg is dat je na een lange rit niet fit uit de auto stapt.

Oplossing

Om het gedreun en daarmee de vermoeidheid te voorkomen laat je in de bedrijfswagen anti-dreunplaat monteren als geluidsisolatie. Dit ontdreunt en vermindert de resonantie van het metaal. Doordat de trillingsenergie gedempt wordt, vermindert het lawaai.


Afwerking met anti-dreunplaat

Voor optimale geluidsabsorbtie is  van belang om de juiste kwaliteit en dikte anti-dreunplaat te kiezen. Op de vloer bijvoorbeeld wordt een zwaarder type toegepast – en dan met name op de wielkasten – dan op de wanden. Met de juiste dikte anti-dreunplaat op de juiste plekken heb je een heel stuk geluidsdemping. Als gevolg hiervan  rijd je een stuk prettiger en kom je minder vermoeid aan.

Omdat de anti-dreunplaat relatief dun is, kan je het prima uit het zicht achter de wand- en plafondbetimmering bevestigen. Zo blijft er zelfs nog ruimte over om de geluidsisolatie te combineren met warmte-isolatie.