Via een oprijsysteem met bijvoorbeeld oprijplanken van aluminium of oprijplaten van staal kun je de laadruimte inrijden met alles dat wielen heeft. Hierbij kun je denken aan zaken die zelfrijdend zijn zoals een grasmaaier – of als je sterke zenuwen hebt  – een motor die je zo naar binnen kunt rijden.

Natuurlijk kun je ook een los hondje of steekkar gebruiken om lading verrijdbaar te maken. Met een elektrische- of een handpalletkar rijd je eenvoudig materiaal op pallets naar binnen. Alles op wielen kan je naar binnen duwen en mocht duwen te zwaar worden dan kun je een lier gebruiken.

Oprijplaten zijn breder inzetbaar dan losse oprij-goten. Via een oprijplaat een lading naar binnen dragen is een grote verbetering ten opzichte van het hoog instappen terwijl je met twee handen spullen tilt.

oprijplaten

Uitschuiven en oprijden maar!

Voor en nadelen van verschillende opties

Losse oprijbanen zijn praktisch als je ze nodig hebt. Echter na gebruik kunnen ze onhandig los in de bus liggen. Dan kunnen ze in de weg liggen en nemen plek in de laadruimte in. Los liggende platen kunnen tijdens transport ook nog eens de lading of auto beschadigen. De voor- en nadelen van verschillende systemen op een rij:

Stalen oprijplaat

Als je een stalen oprijplaat wilt kopen is het van belang te weten of je daarnaast veel of weinig spullen mee wilt nemen. Dit omdat stalen oprijplanken zwaarder zijn dan die van aluminium. Zit je met het beladen lang niet aan het maximale gewicht dan zou dit een optie voor je kunnen zijn. Het is namelijk zo dat je in principe met staal dunner kunt bouwen. Dit neemt daardoor minder ruimte in beslag. Bedenk echter wel dat je sterk moet zijn om deze zware oprijplaten na gebruik in de auto te leggen.

Opklapramp

Wil je een opvouwbare oprijplaat? Het belangrijkste voordeel van een opklapramp is dat deze snel inzetbaar en hoog belastbaar is, tot wel 1000 kg. De ramp staat achter de achterdeur rechtop en is vanwege de beschikbare hoogte bijna altijd met een scharnier dubbelgeklapt.

Hoewel heel handig te bedienen met gasveerondersteuning moet je de opklapramp voor vertrek steeds ingeklappen en bij aankomst telkens uitgeklappen voordat je de bus in kunt. Dit systeem zal dus in de weg zitten. Dit probleem kan beperkt worden met een wegdraaibare opklapramp. Hierbij kost het echter meer tijd om deze gebruiksklaar te zetten en na afloop weer op te bergen.

Uitklapramp 1000kg Duc L3H3 1 (1)

Oprijplaten met uitklapramp tot 1000kg

Uitklapramp tot 1000kg belastbaar

uitklapramp ingeklapt

Na gebruik ingeklapt voor vertrek

Losse goten en platen

Losse goten zijn inschuifbaar te verkrijgen zodat ze weinig plek in nemen. Net als losse platen  kunnen ze verschuiven en van de bus vallen bij gebruik. Het is dus zaak om iets te bedenken waardoor ze goed geborgd worden tijdens gebruik. Naderhand is het van belang ze goed op te bergen en vast te zetten zodat niets beschadigt tijdens het vervoer.

flightcase-inladen-met-oprijplaten

Losse oprijdgoten niet inschuifbaar

Brede plaat

De brede plaat is veelal voorzien van opstaande randen en is een veilig laadsysteem. Door de afmetingen liggen ze vanzelf al behoorlijk goed geborgd en vanwege de randen wordt niet naast de plaat gereden en het eraf vallen van de lading voorkomen.

De platen die wel 2,5 m lang en 1,2 m breed kunnen zijn, nemen veel plek in tijdens transport. Gezien hun afmeting kan de brede plaat ook onhandelbaar zijn bij gebruik door één persoon.

brede-oprijplaat-voor-bedrijfswagen

Losse brede oprijplaat

Laadklepsysteem

Dit systeem monteren we buiten de achterdeuren of in plaats van de achterdeuren. De lading zet of rijd je op de klep  en het geheel gaat vertikaal omhoog tot laadvloerhoogte. De bediening is elektro-hydraulisch en gebruiksvriendelijk. Vervolgens kan je de lading gemakkelijk in de bus zetten.

Het nadeel van dit systeem is dat er veel gewicht achteraan de bedrijfswagen komt te hangen. Dit heeft merkbaar invloed op het rijgedrag van de bedrijfswagen.

Oplossing

Met een Just in Case onder-de-vloer-schuif-oprij-systeem liggen de oprijplaten niet los, niet in de weg en nemen weinig ruimte in. Bij  inbouw verhoogt de vloer nauwelijks en daarmee verandert ook de laadruimte en de instap achterin minimaal.

Heb je het oprij-systeem niet nodig dan ligt het netjes opgeborgen onder de vloer en voor het grijpen. Dan is het een kwestie van seconden om het systeem bedrijfsklaar te maken. Dus de platen blijven tijdens het rijden op hun plek liggen en kunnen niet verschuiven zoals bij losse oprijgoten of -platen kan gebeuren.

De twee separate platen liggen dicht naast elkaar zodat bij gebruik één breed gebruiksplateau ontstaat. Deze oprijplaten bestaan uit aluminiumprofiel. De gebruikte profielen van 37 mm hoogte zijn sterk én toch licht. De specifieke maatvoering vind je hier.

Inbouw-oprijplaten

Inbouw van de cassette waarin de twee oprijplaten gemonteerd worden

 

oprijplaten-in-cassette

Oprijplaten weggewerkt in cassette onder de laadvloer

naadloze-aansluiting

De oprijplaten sluiten precies aan op de hoogte van de laadvloer

extra-brede-oprijplaten-werkbus

Twee oprijplaten vormen een brede oprijbaan

Oprijplaten toepassing

Het Just in Case onder-de-vloer-schuif-oprij-systeem wordt veel toegepast in de geluid- en lichtverhuur waarbij flightcases op wielen getransporteerd worden. Ook wordt dit systeem ingezet door witgoedbedrijven die voor de levering van bijvoorbeeld wasmachines liever één dan twee personen op pad sturen. Verder handig voor het oprijden van zitmaaiers, kleine tuinbouw trekkers, meubels , lasapparaten met gasflessen, mobiele werkbanken, steekwagen- of palletkargoederen. Tot slot ook toepasbaar als motor oprijplaat, oprijplank scooter, rijplaat rolstoel en oprijplaat voor de aanhangwagen.

oprijsysteem voor de palletwagen

Het eerdere 30 mm systeem in gebruik met palletwagen

Vraag vrijblijvend informatie aan

4 + 3 =

Call Now Button