Je wilt een omvormer inbouwen in de bedrijfswagen omdat je met 230 volt apparatuur wilt werken. Dan zal in de auto elektrische systemen aangelegd moeten worden. Daarbij wil je een werkplek creëren waar je prettig werkt en zo min mogelijk risico loopt als het gaat om veiligheid. Hoe je de elektrische bedrading veilig en gedegen aanlegt daar gaat het hier over.

Inbouwen omvormer bedrijfswagen:

voorwaarden veilige bedrading

Het 12 volt gedeelte van de installatie

  1. Gebruik voldoende dikke kabels met goede isolatie als je jouw bedrijfbus inricht. Dit is nodig omdat er in het 12 volt systeem hoge stromen gaan lopen.
  2. Gebruik als extra isolatie op de diverse verbindingen krimpkous om zoveel mogelijk het blanke metaal af te dekken.
  3. Beveilig deze bedrading extra met flexibele mantelbuis op kwetsbare plekken. Dit is bijvoorbeeld daar waar je door het plaatwerk heen gaat met de kabels of daar waar ze in het zicht liggen.

Het 230 volt gedeelte van de installatie

Waarbij je bij het 12V gedeelte rekening houdt met hoge stromen, moet je bij 230V in de auto bedacht  zijn op de hoge spanning. Dit deel van de installatie leg je net zo aan als in een werkplaats. Dit betekent dat je de bedrading zo veel mogelijk uit het zicht legt. Daarnaast met 230V AC dat in het zicht ligt, doe je een PVC-buis om de VMVK-kabel heen voor extra bescherming. Dit is om beschadiging te voorkomen tijdens het werken of wanneer er onderweg spullen tegenaan schuiven. Het werken met buizen en zadeltjes is niet alleen veilig maar werkt ook vlot, snel en netjes.

 

V.L.N.R Gestripte 12V kabel met losse kabelschoen, geklemde kabel, voorzien van krimpkous, voorzien van flexibele mantelbuis

Omvormer inbouwen:

kortsluiting en onveilige situaties voorkomen

Naast dik geïsoleerde draden en mantelbuis zijn er nog verschillende andere voorwaarden voor extra veiligheid  waar je rekening mee houdt bij het inbouwen van de omvormer in de bedrijfswagen:

Zekeren

  • In het algemeen is het van belang om je installatie voldoende af te zekeren en wel zo dicht mogelijk bij de bron met de juiste zekering en daarbij passende kabeldikte. Als de zekering te zwaar is kan de kabel al smelten voor de zekering er uit gaat en er kan al brand ontstaan in de bedrijfswagen terwijl de zekering blijft zitten.
  • Gebruik dus de juiste zekeringen. Naarmate je meer vermogen nodig hebt, zal er een hogere stroom lopen en zijn zwaardere zekeringen nodig. Dit betekent dat je van te voren moet berekenen welke zekering je nodig hebt.
  • Twee zaken zijn belangrijk als je een aftappunt op een bestaande kabel wilt maken. Ten eerste controleer dan van te voren of deze kabel dik genoeg voor de belasting in de nieuwe situatie. Ten tweede of deze daarvoor ook voldoende gezekerd is.
  • Plaats voldoende zekeringen. Als er twee accu’s gekoppeld worden die verder van elkaar verwijderd zijn, doe je het volgende: Plaats niet alleen een zware zekering bij de accupool van de startaccu maar óók bij de accupool van de secundaire accu. Beide accu’s kunnen namelijk als bron fungeren. Als je maar bij één accu een zekering plaatst en er vervolgens kortsluiting ontstaat dan slaat deze er weliswaar uit maar kan er nog steeds een gevaarlijk hoge stroom gaan lopen vanaf de andere accu.
  • Plaats ook alle zekeringen die je aanbrengt in de bijpassende zekeringhouders. Dit zijn de houders die bij een bepaald type zekering horen. Op deze manier kun je verantwoord aan de slag en voorkom je ongelukken.

Aandachtspunten bekabeling 12 volt gedeelte

  • De kabeldikte heb je dus afgestemd op het vermogen wat vereist is voor de elektrische apparatuur. In het algemeen geldt hoe dikker en hoe korter de kabel des te minder weerstand er optreedt en hoe minder warm deze wordt.
  • Plaats een omvormer zo dicht mogelijk bij de accu: Kortere bekabeling wordt immers minder warm waardoor er dus minder verlies optreedt.
  • Gebruik naarmate de bron (de accu) en de gebruikte apparatuur verder uit elkaar staan dikkere kabels, rekening houdend met de weerstand van de bekabeling en het spanningsverlies dat hierbij optreedt.

 

Aandachtspunten bekabeling 230 volt gedeelte

  • Houd ook rekening met de omgevingstemperatuur bij het kiezen van de geschikte kabeldikte. Bijvoorbeeld in de buurt van de motor die warm kan worden.
  • Hiernaast heeft ook het gebruik van de kabelhaspel in gedeeltelijk, geheel of niet opgerolde toestand invloed op het oplopen van de verhitting in de bedrading. Des te verder de kabel opgerold is des te verder kan de temperatuur oplopen. Maar ook hier geldt dat in een dikkere kabel de temperatuur minder snel op loopt.
  • Let op bij gebruik van nieuw gereedschap met een hoger vermogen dan dat je voorzien had.

 

Overige voorzorgsmaatregelen

  • Zorg dat alle wandcontactdozen spatwaterdicht Dit voorkomt kortsluiting als de omgeving te vochtig is.
  • Plaats een isolatiebewaker om te voorkomen dat je onder stroom komt te staan op het moment dat je met je 230V AC apparatuur buiten de bedrijfswagen werkt en de stroom vanuit de niet geaarde werkbus betrekt. De auto staat immers op rubberen banden. Om geen aardlekpen te hoeven slaan, sluit je op de wandcontactdoos een isolatiebewaker aan. Deze detecteert het verschil in elektrische lading binnen en buiten de auto en schakelt de stroom uit als er verschil optreedt.
  • Houd rekening met aanloopstroom. Dit is de stroom die het apparaat trekt op het moment dat het gebruik ervan start. Bij de meeste apparaten geeft dit een piekbelasting. Bij bijvoorbeeld een lamp is dit beperkt maar als er motortjes in apparaten zitten, houd dan rekening met soms hogere aanloopstromen.

Voorbeeld: Stel je wilt een koellade met een normaal gebruik van 180 Watt direct op de 12 volt installatie van de auto aansluiten. Dan deel je 180 door 12 (immers 12 volt) wat betekent dat er ongeveer 15 ampère nodig is. Standaard zijn in auto’s die wij te zien krijgen maar weinig draden op 15 ampère gezekerd. Belangrijk is het zelfs dat je dus de bedrading nog iets hoger zekert. Dit vanwege de piekbelasting op het moment dat de koeling aan slaat. Je zou hier voor de veiligheid dus op 20 ampère kunnen zekeren daarmee rekening houdend met de aanloopstroom. Ga niet zinloos hoog zekeren want dan komt de veiligheid toch weer in gedrang. Immers dan klapt de zekering er niet snel genoeg uit als er iets mis is.

  • Zet een zware omvormer nooit zonder meer op de startaccu omdat je die dan te snel leeg zal trekken. Doe je dit toch en wil je na de klus vertrekken dan start de auto niet meer. Accubewakers helpen bij zware omvormers slechts als je ze alleen kortstondig gebruikt. Dus een zware omvormer sluit je liever aan op een tweede accu en dan plaats je die twee accu’s zo dicht mogelijk bij elkaar met korte kabels er tussen. Een veel elegantere oplossing voor het inbouwen van een omvormer in de bedrijfswagen is het toepassen van een Clayton all-in-one systeem.

Clayton zuivere sinus omvormer

Een Clayton is een omvormer/lader met geïntegreerd secundair accusysteem waarbij je direct 12V DC of 230V AC uit het apparaat trekt. Dit systeem leveren we zelf bij Just in Case en wordt altijd voldoende gezekerd en beveiligd.

Enkele overige voordelen van een Clayton op een rij:

  • Hoog vermogen
  • 3x zo licht in gewicht en ruimtebesparend
  • Leegtrekken tot 90% en gaat dan toch niet stuk
  • 6x zo snel en vaak herlaadbaar
  • 6x zo lange levensduur
  • Zuivere sinusgolf
  • Gelijktijdig toegang tot stabiele 12V en 230 V
  • Scheidingsrelais geschikt voor euro 5 en 6 motoren
  • Ingebouwde starthulp
  • Brandstof besparend want stationair draaien is overbodig

Voor meer voordelen en overige informatie 0ver de Clayton omvormer of  https://www.claytonpower.com/

Wij sluiten de Clayton omvormer professioneel aan op de startaccu van de bedrijfswagen. Ook kunnen wij deze van een walstroom aansluiting voorzien.

Kortom

Bij het aanleggen van een omvormer in de bestelwagen zijn er veel zaken waar je rekening mee houdt. Denk aan de juiste wijze van zekeren, bekabeling en overige voorzorgen om kortsluiting en onveilige situaties te voorkomen. Zorg dat je aan de aanbevolen NEN1010 norm voldoet. Dan sta je als gebruiker sterk naar de verzekeringsmaatschappij als er eens iets onverwachts gebeurt.

 

Omvormer inbouwen

Mocht je een zelf onvoldoende verstand van zaken of tijd hebben dan kan Just in Case ontzorgen. Een omvormer inbouwen in de bedrijfswagen doen wij graag. Met onze kennis, ervaring en professionele gereedschappen op dit gebied zorgen wij voor inbouw van een sinus stabiele omvormer voor een veilige stroomvoorziening in elk type bedrijfswagen. Voor een omvormer inbouwen in de bedrijfswagen ben je bij Just in Case in goede handen!

 

De Klauketang om de kabelschoen professioneel te klemmen aan de bedrading

Vraag vrijblijvend informatie aan

15 + 11 =

Call Now Button