Omvormers zijn noodzakelijk als je 230 Volt (V) apparatuur in de bedrijfswagen wilt gebruiken. De accu of een reserveaccu leveren 12V DC wat de omvormers omzetten in de juiste voltage: 230V AC. Het hangt van het benodigde vermogen af welk omvormer-systeem het meest geschikt is. Omvormers dienen sinusstabiel te zijn zodat de steeds gevoeliger moderne elektronische apparaten – zoals laptop en acculader – heel blijven.

Verschillende omvormers

Al onze systemen voldoen aan de NEN 1010 veiligheidsbepalingen. Dit betekent dat we aan de uitgangszijde van de omvormer een isolatiebewakingstoestel aanleggen, vooral indien men ook buiten de bedrijfswagen met de apparatuur werkt. Dit is belangrijk want een bedrijfswagen staat geïsoleerd op vier rubber banden waardoor een aardlekschakelaar niet werkt. Het rubber isoleert en daardoor is de bedrijfswagen niet geaard en kan eventuele elektrische lading niet wegvloeien.

Zou je geen isolatiebewaker hebben, dan kun je bij uitstappen uit de auto een schok krijgen met ernstige gevolgen. Dit omdat jij op dat moment verbinding met de aarde maakt en eventuele elektrische lading via jou naar aarde vloeit. Dus zonder isolatiebewaker werkt de interne aardlekbeveiliging van elektrische apparaten niet en bestaat er kans op ongelukken. Je begrijpt dat een isolatiebewaker bij bedrijfsmatig gebruik volgens de NEN 1010 verstandig is bij mobiele werkplekken. Zodra het onveilig is, schakelt de stroomtoevoer automatisch uit.

Fijn is dat met de isolatiebewaker het installeren van een aardlekmodule niet meer nodig is voor een veilige werkplek. Standaard isolatiewachters zijn 16Amp afgezekerd en dus geschikt voor maximaal 3680W.

Drie verschillende omvormersystemen

Kleine omvormers tot 1200 watt

Deze kleine omvormers sluiten we rechtstreeks op de startaccu aan. Dit kan omdat ze relatief weinig vermogen van de accu trekken waardoor deze niet snel leeg raakt. Manieren te voorkomen dat de startaccu te ver leeg raakt:

 1. Een bewaker tussenbouwen die de conditie van de accu meet
 2. De aansluiting via het contact of trillingssensor zodat de omvormer alleen werkt als de motor draait
 3. Een onderspanningsbeveiliging monteren

Middelgrote omvormers van 1200 tot 3000 watt

Deze middelgrote omvormers sluiten we meestal niet direct op de startaccu aan omdat die dan te snel leeg raakt. Om dit te voorkomen plaatsen we een tweede accu via een scheidingsrelais verbonden met de startaccu. Bij de moderne Euro 5 en 6 motoren is een aparte booster nodig als scheidingsrelais tussen beide accu’s. Het hele systeem monteren we met voldoende dikke kabels en bijbehorende sokken en zekeringen, isolatiebewaking en spatwaterdichte wandcontactdozen..

Middelgrote en zware omvormers 1200 tot 5000 watt

Hierbij gebruiken we de Clayton, een modern geïntegreerd all-in-one systeem. Hierin zit dus alles in één behuizing, te weten een tweede accu, de zekeringen, de booster, de relais, de veiligheden en een stopcontact. Dit geheel sluiten we aan op de startaccu waarbij er alleen geladen wordt als de bedrijfswagen op contact staat.

Dit systeem heeft moderne lithium accu’s. Voordeel hiervan is:

 • Lange levensduur
 • Veel vaker kunnen ontladen
 • Dieper kunnen ontladen
 • Sneller opladen
 • Veel lichter dan de conventionele loodaccu

Clayton all-in-one omvormer

Clayton all-in-one omvormer

10 specifieke voordelen van de Clayton omvormer/lader zijn:

 1. Hoog piekvermogen tot 5000W
 2. Oplaadmogelijkheid via walspanning met 230V om thuis of tussendoor bij de klant op te laden
 3. Stand-alone mogelijkheid, eenvoudig uitneembaar en mee te nemen naar de plek van werkzaamheden
 4. Lichter in gewicht dan het uit losse onderdelen opgebouwde geheel
 5. Goedkoper dan het uit losse onderdelen opgebouwde geheel
 6. Ruimtebesparing doordat dit systeem compact is en ongeveer evenveel ruimte inneemt als alleen een losse loodaccu
 7. Isolatiebewaker en zekeringen zijn ingebouwd. Deze schakelen automatisch de stroom af bij gevaarlijke situaties
 8. Voorzien van ingebouwde lader waarmee de startaccu geladen kan worden
 9. Handige bediening via een display waarop tevens veel info over de status van accu en gebruik
 10. Brandstof besparend

Call Now Button