Rijd je lading makkelijk de bus in

Oprijplaten onder de vloer

Aluminium oprijplaten zijn onmisbaar in de bedrijfswagen bij het oprijden en uitladen van zware zaken zoals kisten, machines en gereedschappen. Onze oprij platen maken deel uit van een uniek lichtgewicht en hoog belastbaar laad en lossysteem. Afhankelijk van de lengte rijd je met gemak 750 of 1000 kg naar binnen. Na gebruik schuif je de oprij planken onder een 5.3 cm verhoogde vloer. Daar liggen de twee aluminium oprijplaten netjes in de cassette opgeborgen. Ook ligt iedere afzonderlijke oprijplaat dan gelijk verankerd. Geen gerammel onderweg gelukkig.

🛒 Oprijplaten compact

🛒 Oprijplaten standaard

🛒 Oprijplaten lang

Oprijplaat bus

Bij gebruik vormen twee uitgetrokken aluminium oprijplanken samen een breed vrijwel naadloos oprijplateau. In 2007 heeft mede-eigenaar Arjan Kock dit systeem met uitschuifbare aluminium oprijplaten ontwikkeld. Dit omdat  oprijbeunen altijd na gebruik in de bus in de weg liggen.

De auto oprijplaat bestaat uit twee losse platen van aluminium die in een cassette op een uitschuifslede zitten. Dit geheel past onder een slechts 53 mm verhoogde laadvloer. Zowel in de cassette als tijdens gebruik ligt elke uitschuifbare oprijplaat vast. Dit voorkomt ongelukken.

De lichtgewicht oprijplaat die nooit meer in de weg staat

Rijplaat kopen? – De 10 specifieke voordelen van ons aluminium oprijplateau

Het gebruik van onze aluminium rijplaat biedt de volgende voordelen

1. Laag eigen gewicht oprijplaten aluminium

Doordat ze van aluminium zijn, blijft het geheel licht in gewicht. Dit is anders als je stalen oprijplaten of een ijzeren oprijplaat inzet. De oprijplaat van staal isaanzienlijk  zwaarder dan de oprijplaat van aluminium.

2. Brede oprijplaat

De twee aluminium rijplaten naast elkaar vormen 1 oprijplaat breed ±93 cm. Een zeer comfortabel formaat als het gaat om het naar binnen rijden van een kruiwagen, een pallet of iets dergelijks.

3. Automatisch gefixeerd tijdens gebruik

Als je de alu oprijplaten uittrekt en neerlegt, dan liggen ze meteen vast. Ze kunnen ten eerste niet verschuiven en daarnaast ook niet van de auto vallen. Dit maakt het gebruik stukken veiliger dan van losse aluminium oprijgoten of aluminium oprijbalken of oprijbanen.

4. Antislip loopoppervlak

De bovenkant heeft een speciaal reliëf. Door breedte ribbels en onderbroken lengte ribbels kun je in alle omstandigheden goed grip houden.

5. Hoog draagvermogen

Onze aluminium oprijplaten zijn zwaar belastbaar. Zo valt de oprijplaat 2 meter 26 cm onder de categorie oprijplaten 1000 kg. Daarnaast is bijvoorbeeld de oprijplaat 3 meter belastbaar tot 750 kg.

6. Weinig bewegende delen: per oprijplaat 1 scharnier

Doordat de oprijplaten weinig bewegende delen bevatten, is er een verwaarloosbare speling op het geheel. Je wilt namelijk dat bij het laden of lossen het geheel waar je overheen komt star blijft liggen.

Daarnaast betekent minder bewegende onderdelen minder onderhoud en minder slijtage. Hierdoor gaan de oprij platen eindeloos lang mee. Zo gebruiken we zelf al 20 jaar lang het oprijplateau intensief. We bouwen het bij autovervanging telkens over in een volgende bedrijfswagen. Ook voor onze klanten bouwen we de aluminium rijplaten over naar hun nieuwe bus.

7. Eenvoudige lichte bediening/ gemakkelijk uittrekbaar en inschuifbaar

De oprijbanen van aluminium zijn licht in gewicht. Daardoor is de bediening ook licht. Met één of twee handen trek je een oprij plaat horizontaal naar buiten. Vervolgens laat je deze zakken als deze helemaal uitgetrokken is.

Ook het opruimen van de lichtgewicht aluminium oprijplaat gaat makkelijk. Daarvoor til je de metalen oprijplaat op totdat deze weer horizontaal is. Daarna schuif je deze eenvoudig weer naar binnen op z’n plek. De plaat ligt dan automatisch gefixeerd voor onderweg.

8. Plaat ligt niet los/ rammelt niet tijdens het rijden

Omdat de oprijplaten onderweg vastliggen in de cassette, rammelen deze niet onderweg. Zo beschadigt er ook niets.

9. Oprijplateau ziet er representatief uit

Met het geavanceerde oprijplateau maak je een zeer professionele indruk bij de klant. Ook ziet het er representatief uit als je zonder inspanning de oprijplaten in en uitschuift. Bovendien blijft je auto er netjes uit zien omdat er geen losse oprijrampen rondslingeren.

10. Oprijplaat bestelbus staat of ligt nooit in de weg

De iets verhoogde laadvloer blijft altijd vrij omdat je het oprijplateau eronder bergt als je het inschuift. Dit in tegenstelling tot opklapbare oprijplaten. Die staan direct achter de achterdeuren in de opening van de bestelbus. Als je de deur opent staat er dan eerst een inklapbare oprijplaat in de weg.


Mogelijkheden met aluminium oprijplaten auto

Je wilt een oprijsysteem kopen met een bepaald doel. Er zijn heel veel toepassingen mogelijk. Hieronder lichten we enkele veelgebruikte opties apart toe. Maar je kunt ze in principe voor al deze doelen gecombineerd inzetten.

Palletwagen

Voor het laden met een palletkar is het prettig dat de overgang tussen de oprijplaat en de laadvloer vrijwel naadloos is. Daarnaast blijft er voldoende bodemvrijheid om de palletkar zonder aanlopen naar binnen te rijden.

Rolstoel/ rollator

Voor een rolstoel moet een oprijplaat ten eerste breed genoeg zijn. Daarnaast is het ook van belang dat deze voor de rolstoel stabiel blijft liggen. Ten slotte wil je lange oprijbanen zodat de oprijramp niet te steil is. Zo kun je rustig en veilig de auto inrijden. Gelukkig voldoet onze set oprijplaten aan bovenstaande eisen. Zodoende is het stukken veiliger dan oprijgoten voor de rolstoel of rollator.

Oprijden van flightcases

Met het oprijden van de flightcase heb je geen last van de smalle naad tussen de dubbele oprijplaten die stabiel blijven liggen. Met de zwenkwielen kun je gerust over de naad heenrijden.

Oprijplaten aanhangwagen/ oprijplaten kar

Niet alleen zijn de oprijplaten voor de auto handig. Ook voor een aanhanger kunnen ze ideaal zijn om je zwaar materiaal in en uit te laden. Door het  anti-slip profiel kun je altijd veilig via de platen de aanhanger op of af.

Scootmobiel

Met de scootmobiel kun je zo over het brede plateau naar binnen rijden. Het voelt veilig dat voor de scootmobiel de platen helemaal vlak zijn en stabiel liggen. Er is een vrijwel naadloze overgang tussen de oprijplaten en de bus. Gelukkig is het ook niet zo stijl om naar binnen te rijden.

Motor/ scooter/ fiets/ quad

De oprijplaat is voor de motor, scooter of fiets dusdanig breed dat je naast je ernaast kunt blijven lopen als je deze naar binnen duwt. Bovendien zitten er geen opstaande randen in de weg waar je over kunt struikelen. Met een beetje lef kun je zelfs al rijdend de auto in rijden, zeker met je quad. Er is ten slotte veel grip op het ingefreesde profiel.

Container

Via de brede oprijplaat kan je makkelijk een container laden. Het gewicht wordt goed gedragen door de zware aluminium platen. Met behulp van een autolier laad je een zware container nog makkelijker.

Kruiwagen

Voor de kruiwagen kun je de twee rijplaten als één plat vlak beschouwen. Het enkele wiel zal niet tussen een spleet raken. Je hebt dus één breed oprijplateau tot je beschikking.

Zitmaaier

Als hovenier kan het nodig zijn een zitmaaier mee te nemen voor klussen. Ook met een breed maaidek kun je over het oprijplateau. Het is namelijk vlak en heeft geen opstaande randen. 


Aandachtspunten goede oprijplaten

 

Juiste hellingshoek

We leveren de platen in drie standaard lengtes. Je kiest een lengte die bij je auto past of een lengte die geschikt is jouw spullen in de auto te rollen. Hierbij let je op gewicht en bodemvrijheid.

Antislipprofiel

Onze oprijbanen hebben al een reliëf in de lengte. Elke 13 millimeter is er een opstaand randje van aluminium. Over de breedte worden op de frees uit al deze randjes gelijkmatig stukjes uitgefreesd. Zo ontstaat een optimaal antisliploopvlak.

Lasser last de juiste aanslagen

Vervolgens last onze lasser de platen aan elkaar en een oprijlip aan het einde. Dat zorgt ervoor dat je bij de start er vrijwel zonder hobbeltje op kunt rijden.

Ook maakt de lasser de stalen frames en stalen sledes op maat. Deze sledes zijn de geleidingen waarmee de aluminium platen in het stalen frame schuiven. In het frame komen aanslagen om te voorkomen dat je de platen in z’n geheel uit het frame trekt bij gebruik.

Eindmontage met focus op naadloze aansluiting

Als de platen, het frame en de sledes terug zijn van de lasser, monteren wij nylon geleidingsblokken onder de sledes als glijlager. Verder worden de platen met de juiste afstelling aan de sledes gemonteerd. Alleen dan sluit de oprijplaat precies aan op de laadvloer. Hierdoor kun je zonder enig hobbeltje jouw spullen naar binnen rijden.

Oprijbaan met reliëf als antislip. Hier nog voor het frezen
Oprijbaan na het frezen

Maatvoering oprijplateaus

Onze aluminium oprijplaten worden aangeboden in twee standaard maten:

Oprijplaat Standaard:
Aluminiumplaat 37 mm
Lengte: 2260 mm
Breedte: 460 mm per plaat en 930 mm per set
Belasting per plaat: 500kg
Belasting per set maximaal: 1000kg

Totale inbouwlengte: 2460 mm

Oprijplaat Lang:
Aluminiumplaat 37 mm
Lengte: 2800 mm
Breedte: 460 mm per plaat en 930 mm per set
Belasting per plaat: 375kg
Belasting per set maximaal: 750kg

Totale inbouwlengte: 3000


Oprijplaten zijn ook specifiek op maat te bestellen.

 

Specifiek maatwerk oprij platen

Er is veel expertise aanwezig om ook specifiek maatwerk te leveren. Zoek je een speciale maat of een ander soort oprijsysteem? Zeer waarschijnlijk kunnen we je dan ook verder helpen. Denk hierbij aan:

Het afwijken van de standaardmaten

Vind je onze oprijplaten mooi maar wil je een andere maat dan dat wij standaard aanbieden? We kunnen binnen grenzen een oprijplaat op maat maken.

Oprijplaat opvouwbaar

Soms installeren we ook een “Oprijplaat inklapbaar” van aluminium of staal. Een fraai systeem dat met één hand te bedienen is dankzij de gasveerondersteuning. Dit systeem is leverbaar in diverse maten en gewichtsklassen.

De inklapbare oprijplaten kunnen we ook wegdraaibaar monteren.

Losse traanplaat

Ook voor andere niet genoemde wensen staan wij open. Onze specialisten adviseren je graag  over  soorten oprijplaten voor je bus. Daarnaast kun je bij hen de rijplaten bestellen.

 

Opklapbare ramp tot 1000 kg belastbaar
Losse traanplaat oprijplaat

Berekening stijgingspercentage oprijplaat auto/ oprijplaat aanhanger

Voor het comfortabel op en af rijden of lopen van de platen is het hellingspercentage van belang. Namelijk hoe stijler de platen staan des te meer kracht het kost naar binnen te gaan.

Dit percentage kun je eenvoudig zelf berekenen. Ten eerste meet je de oprijhoogte in cm van jouw bus: Dit is de afstand van de grond tot de laadvloer en tel hier dan 6 cm bij op voor de benodigde inbouwruimte. Ten tweede deel je dit getal door de lengte van de oprijplaat: standaard is dit bij ons 226 voor de korte oprijplaten of 280cm voor de lange. Tot slot vermenigvuldig je de uitkomst met 100 om tot het percentage te komen.

Voorbeeld: Je bus is 44 cm hoog + 6 cm inbouwruimte = 50. Dit delen we door de standaardlengte van 280cm = 0,1786. Vermenigvuldigen met 100 maakt nog geen 18% stijging. Zo kun je het ook exact voor jouw bus berekenen.