Het nut van spanstangen

Spanstangen in verschillende typen, lengte- en diktematen

Spanstangen of ladingstangen zijn nuttig bij alles wat je in je bedrijfswagen rechtop wilt verplaatsen en waarvan je niet wilt dat het omvalt of verschuift. Je kunt hierbij denken aan houten platen, glas, kasten of iets dergelijks, maar ook aan dozen of het vervoer van kooien. Om te zorgen dat deze lading niet door de wagen rolt of schuift en het te fixeren plaatst men er graag stangen naast.

Als het gaat om kooien of kisten, al dan niet verrijdbaar, dan is het zelfs van belang om zowel verticale als horizontale stangen in combinatie te gebruiken om de lading te zekeren. Voor de zijwaartse beweging in de bedrijfswagen worden stangen verticaal vastgezet en een horizontale stang is dan nodig voor fixatie in de lengterichting.

Spanstang-met-glasplaat

Hier een verticale spanstang waarachter een glasplaat is vastgezet waarbij op de stelling speciale stootstrips ter bescherming van de lading gemonteerd zijn

Hoe gaat het vastzetten van spanstangen in zijn werk?

Een vaak voorkomende wijze van spanstanggebruik is in combinatie met een Finnerup stelling. Op de Finnerup stellingkasten komt een rubber stootstrip. Hiervan is het voordeel dat zowel de stelling beschermd is voor de lading die je er tegen aan plaatst als de lading zelf niet beschadigd raakt. Direct tegen de lading plaats je de met rubber beklede spanstang in vliegtuigrails of combi-rails. Deze rails is in de bedrijfswagen onder en boven – of in het geval van horizontale zekering – links en rechts gemonteerd. De spanstangen kun je zuiver recht of enigszins scheef in de rails vastzetten.

Welk type ladingstang kies ik?

Er zijn twee soorten telescoopstangen die overeenkomstig hebben dat ze van aluminium zijn, dus licht in gewicht en voorzien van een zachte kunststof stoot-laag. Daarnaast kun je ze beide horizontaal en verticaal inzetten en is de prijs vergelijkbaar. Er zijn echter ook duidelijke verschillen.

telescoopstangen

Type 1 telescoopstangen

Type 1

Dit type is niet verend en traploos instelbaar. Je zet ze vast door de uiteinden in de rails vast te klikken. In de praktijk werkt dit systeem echter niet heel praktisch als de stang lang moet zijn. In die gevallen bieden wij het onze klanten daarom ook niet aan. Voordeel van dit type stang is dat je hele korte spanstangen van bijvoorbeeld 30 cm voor in een vak kan gebruiken. Dus alleen in speciale gevallen werken we hier mee.

ladingstang

Type 2 ladingstang met schuif-kliksysteem en veer; eindstop links
passend bij Ø 19 mm vliegtuigrails en rechts bij Ø 24 mm combi-rails

Type 2

Dit type bezit een schuif-kliksysteem waardoor de spanstang versteld kan worden. Door een knop in te duwen kun je de lengte aanpassen. Dat werkt als volgt: de stang heeft een geleiding met een aantal gaatjes en een palletje dat na induwen van de knop in het dichtstbijzijnde gaatje valt. Op dat moment staat de spanstang op deze lengte gefixeerd. Door de aanwezige veer in het systeem wordt de spanstang tussen de rails op spanning gezet.

Bijvoorbeeld: is de bus 1.90 m hoog dan zet je de stang op 192 à193 cm. Er is dan nog 2 à 3 cm lengte voor invering als je de stang in de rails vastzet. Met een beetje kracht en een simpele beweging zet je de stang klem in de rails tussen twee vaste wanden. Een ideaal systeem als het gaat om iets snel en  gedegen vast zetten.

Het bereik van dit type is van 1550 mm tot 2050 mm of kies voor 2000 mm tot 2500 mm. Beide verkrijgbaar met een plug passend bij 19 of 24 mm rail.

 

spanstang-met-dwarsbeugels

Spanstang met dwarsbeugels

Special

Er zijn ook spanstangen met dwarsbeugels voor specifieke lading. Dit is bijvoorbeeld ingezet voor een klant die hondenkussens vervoert en met deze stangen de kussens per stuk kon fixeren. Zo zijn er bij ons altijd specifieke mogelijkheden afgestemd op het gebruik van de klant.

Wat doe je met je spanstangen buiten gebruik?

Onhandig is het spanstangen die je niet gebruikt los te laten staan want die gaan door de auto rollen. Je kunt de spanstangen achterop een Finnerup stelling met klemmen vastzetten.

Een andere mogelijkheid is in een verloren hoekje (bijvoorbeeld tegen het kopschot bij de schuifdeur) onder en boven een stukje rails te plaatsen waartussen de stangen opgeborgen worden.

De kortere stangen voor horizontale borging, worden op een loos plekje vastgesjord of krijgen een rek aan de wand.

spanstangen-opgeborgen

Achterop een Finnerup stellingkast zijn de spanstangen vastgezet

Update: Deze pagina is herzien op 6 oktober 2022.

Call Now Button