Even ventileren

Voor veel onderdelen en gereedschappen is het slecht als het vochtig is in de bedrijfswagen. Met name als er natte gereedschappen, machines, onderdelen en kleding in de auto gestald worden, kan er een vochtprobleem ontstaan.

Voor uzelf is het niet goed als er kwalijke gassen in de auto hangen. Beide problemen kunnen verholpen worden met een goed ventilatiesysteem. Voor gassen lichter dan lucht is een ventilatiesysteem in het dak een oplossing. Voor zwaardere gassen is dit ventilatie in de bodem van de laadruimte.

Dakventilatie: 3 systemen

Dakventilator

1 Elektrisch aangedreven ventilator

Deze kun je naar wens aan- en uitzetten op het moment dat het nodig is of met een sensor automatisch laten aangaan als een bepaalde waarde bereikt is.

2 Rijwind aangedreven ventilator

Op deze ventilator zit een rotor die aangedreven wordt door zowel de wind als door rijwind. Deze ventilator werkt nagenoeg constant want het waait hier in Nederland immers vrijwel altijd.

3 Venturikapje

Bij deze ventilatiewijze wordt gebruik gemaakt van het venturi-effect. Volgens Wikipedia wordt “doelbewust een vernauwing aangebracht in een stromingskanaal voor vloeistof of gas. Doordat het passerende medium een snelheidsverhoging ondergaat ontstaat daardoor op die plek een drukverlaging”. Van deze onderdruk wordt gebruik gemaakt om de laadruimte leeg te zuigen en te ontdoen van ongenode gassen.

Eigenlijk werkt het net als bij een vliegtuig: Bij de vliegtuigvleugel ontstaat onderdruk aan de bovenzijde doordat de vleugel aan de voorkant bol is en dus de bovenzijde een langere afstand heeft dan de onderkant. Hierbij ontstaat onderdruk die gebruikt wordt om het vliegtuig naar boven te zuigen.

Vloerventilatie

Bij vloerventilatie wordt een vloerrooster in de vloer gemonteerd waarbij gebruik gemaakt wordt van de zwaartekracht en de zware gassen als het ware naar buiten vallen. Ook wordt hierbij aanvullend gebruik gemaakt van het Venturi-principe (zie hierboven). Het is daarom zaak om zo’n vloerrooster op de juiste wijze te monteren anders werkt het averechts. In de praktijk zijn er bussen bij ons binnengebracht met verkeerd gemonteerde vloerroosters. In zo’n geval verdwijnen de kwalijke gassen niet uit de bus maar wordt vieze lucht op uitlaadniveau de bus ingeduwd.

Oplossing

Met ventilatie-aanpassingen van Just in Case blijft het binnenklimaat van uw voertuig goed